El poder de la Iglesia en la España contemporánea

430_Elpoderdelaiglesia:430_ElpoderdelaiglesiaEl poder de la Iglesia en la España contemporánea. La llave de las almas y de las aulas.

Aquest llibre s’ha editat aquest mateix any 2013 per Los libros de la catarata, o sigui que està tot just sortit del forn. L’autor, Ángel Luis López Villaverde, és professor d’història a la Universitat de Castilla-La Mancha.

És un llibre útil i rigorós, amb un primer capítol amb una introducció a les diverses definicions de poder (Weber, Foucault i Bourdieu) i es fa un repàs breu de les de Gonzalo Puente Ojea i Manlio Graziano, i una panoràmica de les querelles actuals sobre la laïcitat que serveix per situar els termes, val a dir que de forma molt entenedora.

A partir d’aquí els capítols segueixen el fil del temps començant pels visigots i repassen les diverses etapes històriques avançant ràpid fins als segles XIX i XX, que són els que mereixen més atenció. El darrer capítol arriba als nostres dies, tractant somerament conflictes oberts com el de les immatriculacions o la llei d’educació que està impulsant el Ministre Wert.

El resultat és un llibre didàctic que ens ajuda a entendre la naturalesa del poder catòlic a Espanya i que té la particularitat que examina els debats tensions internes dins del catolicisme, per bé que s’equivoca buscant una mena de fonamentalisme laïcista, simètric al fonamentalisme catòlic, i del que no tenim cap notícia fefaent.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s