Les recompenses de la constància

FundiLa Fundació Ferrer i Guàrdia ha estat inclosa en la segona Guía de Think Tanks en España que edita la Fundación Ciudadanía y Valores. L’any passat també va ser una de les organitzacions identificades a la Guia de Think Tanks de Catalunya, que elaboren en Francesc Ponsa i en Jordi Xifra. És una magnífica notícia que la Fundació s’instal·li en aquesta categoria d’espais de recerca i pensament independents, perquè no és gens fàcil arribar-hi.

Des de la seva creació l’any 1987, la Ferrer i Guàrdia tenia entre els seus objectius fundacionals la renovació del pensament de l’esquerra i la renovació de l’esquerra des del pensament. Eren moments d’un cert abatiment de les idees progressistes: esgotament del programa de la clandestinitat i la transició, enfonsament de l’hegemonia cultural de l’esquerra per la incapacitat d’assolir l’hegemonia política, irrupció del pensament post-modern, crisi de les ideologies, desencantament de les noves generacions vers les institucions democràtiques…

En aquest context calia renova les idees i la Fundació Ferrer i Guàrdia (col·loquialment “la Fundi”) va apostar per recuperar les arrels de l’esquerra laica. Laica, liberal, lliurepensadora, no-dogmàtica, es pot adjectiva de diverses maneres. La trajectòria de la Fundació des d’aleshores és coneguda: la socialització dels seus valors a través de la creació del Moviment Laic i Progressista i l’impuls de la Lliga per la Laïcitat entre d’altres iniciatives. Una història d’èxit que va reclamar moltes energies i que amb els anys també suposava un perill; centrar-se en el suport a l’activisme associatiu i el lobbying i relegar la dimensió intel·lectual a un paper secundari. Ara ja sabem que això no ha passat i podem caure en l’error de menystenir aquest risc; especular sobre el passat és inútil, però si ho comparem amb d’altres entitats i projectes semblants, si analitzem els contextos culturals i institucionals de les darreres dècades, a mi em sembla que el present té un mèrit immens i compartit per moltes persones. Les eines que han fet possible aquest estat de coses són l’Institut d’Anàlisi Social i Polítiques Públiques (IASPP), la revista Espai de Llibertat (que ja porta 68 números publicats) i les publicacions.

Ara la Fundació ha de fer un esforç brutal per adaptar-se als nous temps. La crisi ha provocat una davallada dels ingressos, tant públics com privats, i l’entitat haurà de ser capaç de mobilitzar noves energies per continuar els seus projectes.

Una mostra d’aquesta capacitat és la captació de fons privats mitjançant el micromecenatge. El primer intent encara és viu, queden tretze dies per arribar als 1.000 € necessaris per a publicar el tercer Informe Ferrer i Guàrdia sobre la laïcitat a Catalunya i Espanya. Un Informe que ja està fet i que ja s’està presentant arreu, generant notícia, generant opinió, però que necessita de suports per a la seva edició.

Us animo a donar-hi suport i participar d’aquesta aventura col·lectiva i recompensar la constància. Amb peles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s