Activitat parlamentària del PSC per garantir la laïcitat dels actes institucionals

576_1362768380pedretEls mitjans no se n’han fet massa ressó (amb prou feines l’ABC), però fa uns dies es va produir un debat al Parlament a propòsit de la laïcitat. El diputat socialista Ferran Pedret va fer una interpel·lació a la Vicepresidenta del Govern en relació al caràcter aconfessional dels actes públics, i això va donar peu a un intercanvi de parers bastant il·lustratiu de la situació política i institucional de la laïcitat a Catalunya.

Qui en tingui un interès especial pot trobar la transcripció aquí (a partir de la pàgina 48).

De la intervenció del Ferran Pedret en destacaria els següents elements

  1. La reivindicació del pluralisme moral, filosòfic i religiós com una realitat vigent a Catalunya.
  2. El necessari acompassament de les lleis i les accions públiques a la realitat social (principal, però no exclusivament, com un mandat constitucional).
  3. La defensa de la neutralitat de les institucions en matèria religiosa i filosòfica.

Per la seva part, la resposta de la Joana Ortega està basada en

  1. El reconeixement a la separació de les esglésies i l’estat com un bé públic i la consideració de la llibertat religiosa com un dret fonamental.
  2. La distinció entre laïcitat i laïcisme.
  3. L’existència d’una tradició i unes costums que justifiquen determinats cerimonials religiosos en festes i espais civils.

Hi ha un quart element comú als dos interlocutors, que és l’actuació dels càrrecs electes socialistes al respecte, amb especial menció al President Maragall i el President Montila. El primer, va “rebaixar” la càrrega religiosa d’alguns actes civils (principalment la missa per Sant Jordi al Palau de la Generalitat) i el segon la va recuperar. Altres institucions governades pel PSC mantenen misses oficials per festa major i cerimònies semblants. Això, com és obvi, és munició dialèctica de primera categoria i la Joana Ortega no la va desaprofitar.

La segona part del debat té un to una mica més acusatiu, amb retrets de constantinisme per part del Ferran Pedret, que critica la missa catòlica el dia de les Esquadres i el mutisme del Govern sobre l’aspecte religiós de la LOMCE, entre d’altres qüestions. Per la seva part, la Joana Ortega retreu a Ferran Pedret que aixequi aquest debat en un momuent com aquest i li recorda la continuïtat institucional de la missa de Sant Jordi. I allò que deia de la munició… doncs acaba reivindicant un article de l’ex-Conseller i ex-Alcalde de Girona, en Joaquim Nadal, on reivindica la missa de Sant Jordi.

Com que es tractava d’una interpel·lació, aquí queda la cosa a efectes formals. No obstant, em sembla que el debat entre el diputat i la vicepresidenta ens diu moltes coses.

  1. La laïcitat no es discuteix. Sembla una obvietat, però és una obvietat recent. Tots dos parteixen de la idea de laïcitat com el model desitjable que garanteix la independència de les institucions públiques i les esglésies, la llibertat de cultes i la convivència. Altra qüestió és que hi hagi interpretacions diferents i probablement un ús espuri del terme que pugui distorsionar-ne el sentit. Però el punt de partida és comú, la diferència està en l’aplicació i el matís.
  2. Els sectors històricament oposats a la laïcitat han retrocedit posicions des d’un punt de vista semàntic i ara han cavat una nova trinxera: la diferenciació entre laïcitat i laïcisme.
  3. Les resistències a la laïcitat esgrimeixen la tradició i els costums com a justificació de les pràctiques existents. Una altra cosa que sembla òbvia però no ho és. Significa que s’assumeix l’argumentari laic, o com a mínim no es vol mostrar públicament l’argumentari propi. Per a que ens entenguem: un mateix interlocutor pot utilitzar França com a exemple positiu o negatiu segons el moment.
  4. El canvi generacional al PSC i la seva dificultat per argumentar en favor dels canvis quan determinades pràctiques són vives i els seus protagonistes les defensen. El propi Ferran Pedret sap que no és fàcil, perquè ha impulsat aquesta mateixa qüestió dins del partit.

Ho deixo aquí però prometo segona part. El Ferran Pedret va presentar una proposta de llei per garantir la laïcitat dels actes públics. Encara no s’ha discutit al ple però segur que serà interessant de seguir. Si algú la vol li puc enviar jo mateix. Si la vol fresca del Parlament, la trobarà aquí. És la 202-00034/10 i la trobareu a la pàgina 25.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s