Qué hacemos por una sociedad laica

978-84-460-3779-81El col·lectiu Qué hacemos, articulat al voltant d’eldiario.es, va voler que un dels seus primers títols publicats estigués dedicat a la laïcitat. Tots els llibres de la col·lecció són corals, i per fer aquest van tenir l’encert d’encarregar-lo al Santi Castellà, que tot i constar formalment en igualtat de condicions amb la resta de coautors, és qui realment va portar el pes de la coordinació, redacció i correcció dels materials. La resta del grup érem el Toni Comín, la Joana Ortega Raya… i jo mateix.

Del llibre Qué hacemos por una sociedad laica en podem destacar que és breu (70 pàgines), barat (4,95 € en paper i 1,95 € en ebook) i didàctic.

El llibre comença exposant la noció moderna de tolerància com un dels pilars de les conquestes democràtiques europees i fent un repàs breu de la dissortada història d’Espanya en aquesta matèria, fins arribar a la Transició, on s’atura per introduir les primeres nocions jurídiques i explicar la realitat constitucional, el seu desplegament normatiu, la jurisprudència del TC, els Acords concordataris i les convenis de l’estat amb les “altres” confessions.

A partir d’aquí es fa un breu repàs a la realitat social amb algunes dades estadístiques que demostren el profund procés de secularització que viu la població, el pluralisme religiós com una realitat fefaent (un milió de musulmans ja no és una raresa), i la constatació que l’arquitectura jurídica existent no respon al mandat constitucional d’igualtat i respecte per les creences de la societat espanyola. Queden especialment desfassades les normes relatives a l’educació, el finançament i la simbologia.

La darrera part del llibre serveix per articular algunes propostes de canvi:

  1. Situar la llibertat de consciència i conviccions com el bé jurídic suprem a partir del qual es despleguen els drets de culte i religió.
  2. Garantir la igualtat de drets de creients i no creients.
  3. Reforçar els elements de laïcitat presents a la Constitució.
  4. Limitar la cooperació de l’estat amb les confessions a garantir la llibertat de consciència i la pràctica del culte.

Resumint: un llibre recomanable per a persones interessades en introduir-se en la dimensió política, social i jurídica de la laïcitat a Espanya. O amb un criteri menys restrictiu, un llibre recomanat per a persones interessades en la modernització d’Espanya en un moment com l’actual.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s