Rouco vol garantir l’adoctrinament a l’escola

cardenal_antonio_maria_roucoEl President de la Conferència Episcopal Espanyola, Rouco Varela, ha fet unes declaracions aquest matí demanant que la opció de classe de religió a l’escola no s’hagi de triar cada any i sigui permanent un cop escollida.

Argumenta que no cal fer un “referendum” cada començament de curs on els pares manifestin les seves creences i que seria millor un sistema que mantingués l’alumne vinculat a la opció de religió des del primer curs fins a l’últim.

El primer que es pot dir és que si a Rouco li preocupa que els pares hagin de declarar les seves creences, el millor que es pot fer és eliminar la classe de religió de les escoles. Així no se’ls preguntaria mai sobre aquesta qüestió. De fet, aquest és un dels arguments que històricament han esgrimit els qui estan en contra de les classes de religió i fins i tot alguns centres tenen la pràctica de retirar aquesta pregunta de la matrícula. No és una qüestió menor, i de fet cada vegada que l’estat ha ofert ampliar la casella de la renda a les comunitats musulmana, protestant i jueva, aquesta última ha renunciat perquè automàticament hi hauria una base de dades de ciutadans que professen aquesta religió.

Però continuant amb la proposta del cardenal, està clar que el seu interès no és la privacitat de les famílies sinó evitar el fenomen d’abandó de les classes de religió que es produeix a mesura que l’alumnat es fa gran.

Les dades que he pogut trobar són antigues (curs 2008-2009), però serveixen per il·lustrar la situació.

  • Alumnat que cursa religió a primària: 75,5%
  • Alumnat que cursa religió a la ESO: 55,3%
  • Alumnat que cursa religió al Batxillerat: 46,3%

És a dir, a mesura que l’alumne es fa gran i adquireix major grau d’autonomia, deixa de cursar religió i opta per l’assignatura alternativa. La dada més espectacular la trobem a Catalunya, on tan sols un 8,1% de l’alumnat que fa la ESO opta per l’assignatura de religió.

De manera que la intenció de rouco és captivar un mercat, posar una barrera de sortida que eviti aquest abandó massiu de la classe de religió. Aquesta mesura també suposa limitar l’ús de l’autonomia de l’infant i encadenar-lo a la decisió que hauran pres els seus pares, quan no podia decidir per si mateix.

Anuncis

Un pensament sobre “Rouco vol garantir l’adoctrinament a l’escola

  1. Sort que Espanya es laica. Es el que té perdre adeptes i tenir més o menys poder depenent de qui governi, has d’aprofitar el moment. I el seu es ara.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s