La UE aprova un document d’orientacions sobre llibertat de creences

boladeeuropa3A finals del darrer més de juny, la UE va a provar un document titulat: Orientacions de la UE sobre el foment i la protecció de la llibertat de religió o de creences.

Es tracta d’un document extens (27 pàgines) on es recull la posició de la UE sobre la llibertat de creences, es defineix la política a seguir en aquest àmbit per part de les institucions europees i es fan recomanacions als estats membres.

En general m’ha semblat un document molt útil, amb un plantejament bàsic impecable des del punt de vista de la llibertat de consciència i la igualtat entre creients i no creients. Des d’un punt de vista jurídic és un pas endavant en una qüestió que no és gens senzilla a Europa, on la construcció dels estats membres ha evolucionat des de punts de partida molt diferents. Un dia faré un post sobre les sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans perquè és un tema interessant i demostra que la qüestió religiosa és una matèria pendent a Europa. La qual cosa no vol dir que no es facin passos endavant, i aquest document de recomanacions n’és un.

Del document en destacaria:

Parteix de la Declaració Universal dels Drets Humans i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i els amplia i desenvolupa, donant a la llibertat de religió i creences el tractament de dret fonamental amb totes les garanties i proteccions que això implica, amb caràcter universal.

Equipara en tot moment la dignitat de les religions i creences, siguin quines siguin, i de les opcions de consciència. Hi ha, doncs, una igualtat absoluta entre creients i no creients, i en molts moments aquesta idea es fa explícita, la qual cosa ajuda a evitar equívocs. També vol dir que la UE no pren partit per cap religió o sistema de creences, i que no hi ha cap dret especial per als creients. El mateix dret ampara uns i altres.

El dret de religió i creences s’expressa en l’esfera individual de dues maneres:

  1. Llibertat de professar, de no professar o d’adoptar i canviar la religió o creença escollida.
  2. Llibertat de manifestar la pròpia religió o les creences, de forma individual, en comunitat amb d’altres, en públic o en privat, a través del culte, la observància, la pràctica o l’ensenyament.

La manifestació del dret està subjecta a limitacions molt especials. Només les prescrites per la llei que siguin necessàries per a protegir la seguretat, l’ordre, la salut o la moral públiques, o els drets i llibertats dels altres

La UE considera la vulneració d’aquests drets un assumpte d’extrema gravetat i es compromet a actuar amb rapidesa i contundència per preservar-los. Commina als estats membres a fer el mateix. Tant en l’àmbit intern dels estats membres com en l’àmbit internacional.

Es prohibeix explícitament tota llei contra la  blasfèmia. Aquest punt és important perquè tanca un dels contenciosos oberts en diversos països. La llibertat d’expressió és un dret superior i ampara el dret a la blasfèmia i a la burla de les religions.

En diversos articles s’insisteix en que les dones i els infants mereixen una protecció especial. També hi ha un mandat explícit de recollir el dret a la objecció de consciència al servei militar per motius religiosos.

En darrer lloc hi ha un seguit de disposicions que la UE es compromet a impulsar en la seva activitat internacional. Això implica la seva participació en organismes multilaterals, el sistema de Nacions Unides, convenis bilaterals, accions diplomàtiques, etc.

Personalment he quedat gratament sorprès del to i l’abast del document. Tot i ser europeïsta, sempre he pensat que amb la qüestió religiosa la UE no brillava gaire. Massa diversitat de models, molta pressió de les esglésies, massa respecte per les lògiques estatals… Però celebro l’aprovació d’aquest document. Sens dubte, un pas endavant.

Si algú el vol, el pot trobar aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s