Memòria 2011 d’activitats de la Conferencia Episcopal

copeEls darrers anys, i especialment a partir de l’esclat de la crisi, les veus crítiques amb l’aportació de l’estat a l’Església Catòlica han augmentat. En un context de fortes retallades, on les classes populars han vist com han disminuit els diners destinats a polítiques socials i s’han demanat (o millor dit, aplicat) sacrificis a qui menys tenia, resulta dífícil de justíficar que l’assignació pressupostària a l’Església Catòlica no hagi variat el més mínim.

Si a això li sumem que la Conferència Episcopal té una complicitat no ben dissimulada amb les idees més conservadores, que no ha fet cap declaració de caràcter social, i encara menys cap gest d’austeritat… Si li afegim que una bona part de la ciutadania no s’identifica amb les creences ni la institució de l’Església Catòlica…

El resultat és un problema de legitimitat greu i els bisbes en són conscients. Per això fa unes setmanes van publicar una memòria d’activitats del 2011. La memòria ha estat elaborada per una consultora independent, Price Waterhouse Coopers (PWC), i la podeu trobar aquí.

Assumint el risc de semblar massa mordaç, dos apunts previs. En primer lloc, no deixa de sorprendre que la Conferència Episcopal s’apunti a les darreres tendències del management i utilitzi PWC com a argument d’autoritat. En segon lloc, no puc més que lamentar l’estètica del document, gràficament desastrós, impropi d’una institució que gestiona tants recursos. No cal estar a la última moda, però l’aspecte m’ha recordat un powerpoint d’aquests fet a corre-cuita, sense sentit de la composició ni una mínima elegància.

Però anem al contingut.

Sobre el capítol d’ingressos, tot indica que la campanya “X tantos” de la casella de la declaració de la renda, funciona. Han augmentat els donants, del 33,45% al 34,48%. No obstant, la recaptació ha baixat a causa de la crisi i la suma del 2011 va ser de 253,6 milions d’euros. Val a dir que hi ha una taula bastant estranya (p.9) on a aquesta xifra s’hi resta l’IVA (que no van pagar fins que la UE va amenaçar l’estat espanyol amb sancions), el cost de la campanya “X tantos” i una aportació de 4 milions d’euros a Càritas. Venen a dir que els impostos, la campanya i Càritas no són part de l’activitat? No s’entén gaire.

Sobre el capítol de despeses, i després d’haver restat aquesta xifra tan arbitrària, queden 233,6 milions pel Fondo Común Interdiocesano, dels quals 197,7 van a les diòcesis. La primera curiositat és que no hi ha cap explicació de la distribució territorial de la despesa. Hi ha dèficit fiscal en el si de l’Església Catòlica?

El següent capítol ens detalla l’activitat litúrgica. Serveix per saber que l’any 2011 es van celebrar:

  • 292.143 batejos. Sobre un total de 470.553 naixements, suposa el 62% d’infants.
  • 250.916 comunions
  • 109.275 confirmacions
  • 67.313 casaments. Sobre un total de 163.338, suposa el 41%.
  • 386.017 exèquies. Sobre un total de 387.911 defuncions suposa el 99,5%. Aquesta dada sembla un pèl exagerada, sobretot perquè a Barcelona la xifra de rituals de comiat laics està per sobre del 20% i sembla que pot acostar-se al 30%.

Són xifres que basculen molt. Al meu entendre demostra tres coses. La primera, que les generacions joves viuen un procés d’allunyament progressiu de l’Església Catòlica. La segona, que els rituals catòlics continuen jugant un paper cohesionador i encara serveixen a una bona part de la població per marcar el pas del temps. La tercera, que la renovació de rituals en l’àmbit funerari és encara una tasca pendent. També ens diuen que deu milions de persones assisteixen regularment a missa. És un 21% de la població.

Continua l’informe detallant els “efectius” de l’Església a Espanya. Segons les dades hi ha:

  • 59.882 religiosos
  • 85.751 catequistes
  • 19.621 sacerdots
  • 22.842 parròquies

Les hores dedicades a l’activitat pastoral sumen 49 milions. El càlcul de PIB Ocult que trobem al propi informe és de 1.957 milions d’euros. No és fàcil calcular el cost/hora de capellà, però s’entén que amb aquesta xifra se’ns vol demostra que l’Església Catòlica “surt barata”. Si comparem els 253 milions de la renda i els 1.957 de PIB Ocult, la diferència és notable.

Si l’informe s’aturés aquí, podríem acceptar que hi ha una presentació de xifres. Entrades, sortides, producte… i ens podríem limitar (que no és poc) a afinar les xifres o preguntar-nos si les misses s’han de pagar amb impostos.

Però la Conferència Episcopal vol demostrar la magnitud del seu projecte. I s’equivoca.

S’equivoca perquè afegeix les dades de les escoles religioses. I no diu res dels ingressos que reben. Assegura que l’estalvi per a l’Estat és de 4.000 milions d’euros, però no diu com ha fet el càlcul. I també afegeix les 14 universitats. I no ens dóna cap xifra.

També afegeix tota l’actitivat social de Cáritas sense detallar cap percentatge d’ingressos. Un lector desprevingut podria pensar que estem parlant d’un mateix pressupost i no és cert en absolut.

És a dir, que ens vol donar gat per llebre. És un joc de mans, es mostra la partida més baixa d’ingressos i es comptabilitza una barreja d’activitats que ja tenen la seva font de finançament pròpia. Sincerament, em sembla una enganyifa bastant barroera.

Cap al final de l’informe hi ha tota una part dedicada a demostrar el valor econòmic del turisme religiós (mesurant l’impacte de la Jornada Mundial de la Juventud) i també a mostrar el valor que té el patrimoni religiós a l’hora d’atraure turisme cultural a Espanya.

És a dir, que el que havia de ser un exercici de transparència, acaba essent un acte de propaganda enganyosa mal dissimulat. Una llàstima i una oportunitat perduda més. A veure si en propers exercicis millor la cosa…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s