Som laics? Informe Ferrer i Guàrdia 2013

somlaicsAhir a les set de la tarda (i amb puntualitat) vam presentar l’Informe Ferrer i Guàrdia 2013 a la Llibreria La Central del Raval.som-laics-portada

Del seu procés de finançament en vaig parlar fa setmanes i ara ja és una realitat. Per tercer any consecutiu, la Fundació Ferrer i Guàrdia publica un anuari amb dades actualitzades i articles diversos que serveix per conèixer les tendències de canvi, generar debat sobre la laïcitat i fer divulgació. L’informe d’enguany és més coral que mai, amb 17 veus que aporten visions diferents, s’ha mantingut l’edició separada en català i castellà, i l’ha editat Edicions Els Llums, una editorial nova i combativa que té un mèrit extraordinàri. A la sala de màquines hem tingut a la incansable Hungría Panadero, ja se sap que aquestes coses no surten soles!

porta_somos_laicosLa presentació la vam fer en Jaume de Marcos (Associació UNESCO), la Irene Balaguer (Rosa Sensat), en Joan-Francesc Pont (Fundació Ferrer i Guàrdia), i jo mateix que feia les tornes de moderador.

No detallaré el contingut de les intervencions, però voldria destacar que el debat posterior va deixar algunes preguntes obertes que ben bé poden ser l’enfoc central del proper anuari.

La primera la va fer la Irene Balaguer: si la laïcitat pedagògica és un combat contra els dogmatismes, són les esglésies les úniques fonts de dogmes? És evident que no. Aleshores què hem de fer contra les que Albert Camus anomenava noves i incansables inquisicions?

La segona la va fer el Vicenç Molina: més enllà de la conciliació teòrica de les idees de laïcitat i justícia social, és compatible la laïcitat amb el capitalisme? Quina relació hi ha entre laïcitat i qüestió social i sobretot, què hem de fer?

Ja se sap, amb una bona pregunta t’hi pots passar tota la vida. A mi em sembla que aquestes dues preguntes tenen suc per un bon temps i apunten en la direcció correcta, o sigui que esperarem a l’Informe del 2014.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s