Nou mapa de centres de culte a Catalunya

MapareligionsLa Direcció General d’Afers Religiosos (DGAR) acaba de fer públic un nou mapa de centres de culte a Catalunya.

És d’agrair que les institucions no perdin pistonada recopilant dades, perquè si no al final només parlem en base a intuïcions, o sigui que celebro la novetat.

Anem al tema.

  • S’han recollit dades de 13 confessions religioses diferents: catolicisme, judaisme, cristianisme ortodox, cristianisme evangèlic, testimonis cristians de Jehovà, Església Adventista del Setè Dia, Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies, islam, Bahà’í, hinduisme, sikhisme, budisme i taoisme.
  • Hi ha un total de 7.958 centres arreu del territori català on es practica regularment el culte.
  • S’ha registrat un augment de l’1,36% de la xifra de centres de culte respecte als 7.851 de l’any 2010.
  • En els darrers tres anys hi ha hagut un increment de 57 temples evangèlics, 36 temples islàmics i 22 ortodoxes.
  • Percentualment, el major creixement correspon a les esglésies ortodoxes (70%), budistes (20%) i islàmiques (18%).
  • L’Església Catòlica representa el 84% dels centres de culte.
  • Les esglésies minoritàries han augmentat el 12% la seva presència, un ritme que ja és menor al de les darreres etapes (s’havia arribat a un creixement del 20%)

Les conclusions són bastant òbvies: hi ha una creixent pluralització del mapa religiós a Catalunya, on el catolicisme continua representant un sector molt majoritari, per bé que en decreixement tant en nombres absoluts com relatius. Aquesta pluralització és comú a quasi totes les comarques catalanes, però es concentra a la regió metropolitana, que és on hi ha més població i també més moviments sociodemogràfics.

No hi ha cap sorpresa destacable i personalment diria que la creixent pluralitat religiosa a Catalunya és una bona notícia perquè una societat democràtica és, per definició, diversa també en la seva dimensió espiritual. Alguns sostenim que el pluralisme religiós és amic de la laïcitat. Perquè la laïcitat, al que aspira, és a eliminar els monopolis morals sobre l’espai públic. I la diversitat ens aporta diferents maneres d’entendre el món, o sigui que ens enriqueix com a societat.

Si voleu veure els mapes detallats els podeu trobar aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s