Les escoles franceses ensenyaran la Carta de la Laïcitat

Chartelaiciteecole

A França, aquest nou curs escolar incorpora una novetat: totes les escoles públiques exposaran una “Carta de la Laïcitat” al costat de la Declaració Universal dels Drets Humans i amb el mateix rang que la bandera francesa, la bandera de la UE i el lema “Llibertat, Igualtat, Fraternitat”. A més, es facilitarà un dossier pedagògic al professorat per a que treballin la Carta amb els alumnes.

Ho explica en aquesta entrevista el Ministre d’Educació Vincent Peillon. El periodista ha adornat la notícia amb un titular que em sembla molt adequat: “la laïcitat no és una arma, és un pacte“.

Sóc de la opinió que ser bilingüe català – castellà et converteix, quasi automàticament, en capaç d’entendre qualsevol text en francès. Però per si de cas, miraré de fer una traducció al català.

Què diu la carta?

Carta de la Laïcitat a l’Escola

La Nació confia a l’Escola la missió de fer participar els alumnes dels valors de la República

 1. França és una República indivisible, laica, democràtica i social. La República assegura la igualtat davant la llei, en tot el territori, de tots els ciutadans. La República respecte totes les creences.
 2. La República laica organitza la separació de les religions i de l’estat. L’estat és neutral davant les conviccions religioses o espirituals. No hi ha cap religió d’estat.
 3. La laïcitat garanteix la llibertat de consciència a tots. Cadascú és lliure de creure o de no creure. Permet la lliure expressió de les conviccions que respectin les d’altri, i dins dels límits de l’ordre públic.
 4. La laïcitat permet l’exercici de la ciutadania, conciliant la llibertat de cadascú amb la igualtat i la fraternitat de tots en favor de l’interès general.
 5. La República assegura el respecte de tots aquests principis dins de les escoles.
 6. La laïcitat de l’escola ofereix als alumnes les condicions per a forjar la seva personalitat, exercir el seu lliure albir i l’aprenentatge de la ciutadania. Els protegeix de tot proselitisme i de tota opressió que els impedeixi de fer les seves pròpies eleccions.
 7. La laïcitat assegura als alumnes l’accés a una cultura comuna i compartida.
 8. La laïcitat permet l’exercici de la llibertat d’expressió dels alumnes dins del límit del bon funcionament de l’escola, així com del respecte dels valors republicans i del pluralisme de les conviccions.
 9. La laïcitat implica el rebuig de totes les violències i de totes les discriminacions, garantint la igualtat entre nenes i nens, i reposa sobre una cultura de respecte i comprensió de l’altre.
 10. Al personal li correspon transmetre als alumnes el sentit i el valor de la laïcitat, així com els altres principis fonamentals de la República. Vetllarà per la seva aplicació dins del marc escolar. És responsabilitat seva donar a conèixer aquesta carta als pares dels alumnes.
 11. El personal està obligat a observar una estricta neutralitat; no han de manifestar les seves conviccions polítiques o religioses en l’exercici de les seves funcions.
 12. Els ensenyaments són laics. A fi de garantir als alumnes l’accés més objectiu possible a la diversitat de visions del món, així com a l’enteniment i al coneixement precís, cap concepte és exclòs a priori del qüestionament pedagògic i científic. Cap alumne pot invocar una convicció religiosa o política per negar als ensenyants el dret de tractar una qüestió al programa.
 13. Ningú pot fer prevaldre la seva pertinença religiosa per evitar ser subjecte de les normes aplicables dins l’Escola de la República.
 14. Dins de les equipaments escolars públics, les normes de conducta en els diferents espais, establertes pels Reglaments interns, seran respectuoses amb la laïcitat. Està prohibida la ostentació de símbols ostentosos que identifiquin la pertinença religiosa dels alumnes.
 15. En les seves reflexions i les seves activitats, els alumnes contribuïran a fer viure la laïcitat al si dels seus equipaments.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s