A relaxing cup of… deisme

deistSembla ser que entre la muntanya de bajanades que va pronunciar la candidatura olímpica de Madrid 2020 no va faltar l’apel·lació a l’ajuda de Déu. L’inefable Alejandro Blanco, el President del Comité Olímpic Espanyol (sí, el de “no listen the ask”), ho tenia clar. En una entrevista a El Mundo, la cosa va anar així:

Pregunta: De Madrid al cielo, ¿qué sabe Dios de esta candidatura?

Resposta: Dios lo sabe todo de Madrid 2020, porque sabe lo importante que es para España. Ojalá ilumine a los que votan: ‘Ayuda un poquito a este país, que tanto ha hecho’. Dios va con Madrid, no tengo duda. Es de justicia que nos den los JJOO. De justicia divina (se ríe).

Sort que va acabar rient, perquè la frase no té desperdici (i la pregunta tampoc). Per desgràcia no és estrany sentir coses així de representants institucionals. Dic per desgràcia perquè aquest senyor se suposa que representa un país, o com a mínim un col·lectiu, el dels esportistes olímpics, on m’imagino que hi ha de tot: creients i no creients. Però el motiu pel qual destaco aquesta frase i li dedico un post és perquè em serveix d’excusa per explicar la diferència entre teisme i deisme.

Pot semblar d’entrada que la diferència és molt subtil, perquè la cosa va d’una lletra. Però com que diuen que el diable balla en els matisos (que ja avanço que és una frase teista), miraré d’explicar la diferència.

El teisme és la creença en un o diversos déus que no només tenen poders sobrenaturals, sinó que a més els exerceixen en el dia a dia prenent partit en els assumptes humans. Poden ser invocats a favor d’una o altra causa, es poden fer mèrits per aconseguir el seu favor, intercedeixen en la vida dels homes i les dones.

El deisme, en canvi, és la creença en un déu creador de l’univers però que no hi intervé ni hi influeix. És un déu l’existència del qual no es dedueix a partir de la fe, sinó de la raó i l’experiència. És un concepte que ens remet al Primer motor inmòbil d’Aristòtil, al Rellotger de Voltaire (tot rellotge requereix d’un rellotger), o al Gran Arquitecte de l’Univers de la maçoneria.

Bé, hem passat d’una diferència molt petita (una lletra) a una de més substancial (una diferència metafísica que també és epistemològica). Podem continuar.

Per continuar, em sembla que el més convenient és que ens plantegem les implicacions que té pensar en que Déu pot estar a favor o en contra nostra segons les nostres accions. I més encara, que pot estar a favor nostre i en contra dels nostres adversaris. Pensar que hi ha justícia divina implica que hi ha pecat i virtut, per exemple. Que hi ha salvació i condemna. Que pot adreçar-se a nosaltres (directament o a través d’un intermediari) i manar-nos fer alguna cosa. I que haurem d’obeir.

Per contra, la postura deista implica assumir que déu, ni hi és ni se l’espera, i que la humanitat no pot esperar favoritismes. I que ha de fer el seu camí existencial tota soleta, amb les armes de la raó i la cooperació.

Em sembla que no cal que m’allargui massa. El senyor Alejandro Blanco és un teista. Afegiria que també és un grillat que potser volia fer mèrits davant d’una jefa, la Botella, que és Legionaria de Cristo (que no són precisament deistes). Com que al final de la frase acaba rient, podem pensar que està fent broma. Una broma de mal gust, val a dir.

I un darrer apunt per entendre la importància del matís. Si algú es pregunta qui va ser el darrer infeliç mort per la Inquisició a Espanya, que sàpiga que va ser el pobre Gaietà Ripoll. Era un home nascut a Solsona el 1778 que exercia de mestre a València. Corria l’any 1826 i l’acusació que va caure sobre ell és que era deista.

Si algú hi té interès, l’Alfred Bosch (sí, el portaveu d’ERC al Congrés) en va escriure una biografia novelada. Es diu Inquisitio i la va editar Planeta.

PD. La samarreta la podeu comprar aquí. Si ho feu no m’ho expliqueu.

Un pensament sobre “A relaxing cup of… deisme

  1. Retroenllaç: Nova revista atea a Catalunya | Perspectiva laica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s