A misses dites

Que la Mare de Déu de la Mercè és la patrona (burgesa) de Barcelona és sabut de tothom. És a ella a qui es dedica la festa major de la ciutat, i cada any el dia 24 de setembre hi ha una missa al programa oficial de la festa. I cada any hi ha un comici municipal encapçalat per l’alcalde, que assisteix a la missa, oficiada per l’Arquebisbe de Barcelona.

Ja fa set anys, no obstant, que la Lliga per la Laïcitat envia una carta als Grups municipals demanant a tothom que no assisteixi a l’acte esmentat. La carta fa així, amb poques variacions:

Benvolguda regidora,

Un any més, en motiu de les festes de la Mercè, se celebra la litúrgia catòlica a la qual es demana la vostra presència. Des de la Lliga per la Laïcitat volem demanar-te una vegada més un compromís coherent amb la representació institucional que ostentes i, per aquesta raó, que t’abstinguis de participar en la celebració religiosa que es porta a terme durant les festes de la Mercè.

Les entitats ciutadanes que conflueixen en la Lliga per la Laïcitat en la defensa del caràcter convivencial, pacífic i integrador de l’espai públic, portem set anys dirigint-nos als representants de l’Ajuntament de Barcelona amb la voluntat de trobar una entesa cordial i establir un marc consensuador front la vostra presència en actes litúrgics.

Òbviament, a Barcelona –i a Catalunya en general- el fet de no assistir a aquesta mena d’actes és, encara, una manifestació de voluntat democràtica i de defensa explícita dels valors d’una Ciutat per a tothom. Justificar la presència en base a un compromís institucional o una tradició es contradiu amb la necessitat imprescindible de fer entendre que la consciència religiosa individual –en el cas que hi sigui- mai no ha de ser prioritària en la determinació de les decisions derivades del càrrec representatiu que s’està temporalment exercint.

La Lliga per la Laïcitat està convençuda que defensa una postura hegemònica i en consonància amb la societat civil de Catalunya. Cal que la institució acabi de fer el canvi necessari per construir un model de Ciutat que es fonamenti en el respecte a la riquesa plural de la nostra societat, superant imposicions i hegemonies que no per tradicionals, deixen de ser injustes. Per això, els representants democràticament escollits per la voluntat popular han d’exercir la seva funció ciutadana al marge de la seva possible adscripció a un o un altre sistema de creences.

De la manera més amical i respectuosa t’hem de dir que també ets el nostre representant a l’Ajuntament de Barcelona.

Les més fraternals salutacions,

Ja des dels seus inicis, la campanya va generar un debat interessant; tant pel ressò mediàtic que obtenia, com pel to amb que es discutia. No em posaré a tirar d’hemeroteca, però m’atreviria a dir que el debat sempre s’ha mantingut dins dels límits de la cordialitat. Pot semblar obvi, i hauria de ser-ho, però de vegades val la pena fer evidents les obvietats.

El primer Grup municipal en respondre positivament a la proposta de la Lliga va ser el d’ICV-EUiA. Primer d’una forma un tant estranya, demanant que no se celebrés la missa però enviant-hi un representant. I a partir de l’any 2007, deixant d’assistir-hi ningú del Grup. Darrerament, també el Joan Laporta ha faltat a la cita, cosa que de fet és bastant coherent amb la seva trajectòria al Barça, quan el club va deixar d’oferir els títols a la mateixa església de la Mercè, va deixar de pujar a Montserrat, entre d’altres mesures.

mercè

Enguany, no obstant, la sorpresa (o la novetat) l’ha protagonitzat en Jordi Martí, el Portaveu del Grup municipal del PSC, que a través del seu blog va manifestar la seva decisió de no assistir l’ofici religiós. Podríem dir que els arguments d’en Jordi Martí no es fonamenten en un discurs laïcista, sinó que més aviat tenen a veure amb la necessitat d’acompassar la festa amb els temps. L’exemple d’això és que defensa que es mantingui la missa en el programa oficial de la festa. Per a Martí, el problema té més a veure amb l’anacronisme del seguici que no pas amb uns principis de laïcitat als quals acollir-se. Per bé que també s’hi refereix quan diu “Un estat laic, respectuós amb totes les creences, ha de separar l’esfera pública de la religió. I això també val per la Mercè”.

Com que no sóc molt amant de les ortodòxies, diria que la laïcitat és ella mateixa una forma d’acompassar la realitat política amb els temps. És a dir, que els arguments del Jordi Martí són complementaris. No hi ha una laïcitat canònica a la que ens haguem d’aproximar, sinó uns pocs principis bàsics que mirem de concretar en el dia a dia. I un d’ells, és el de la neutralitat de les institucions en matèria religiosa.

O sigui que si no canvien molt les coses, a partir d’ara l’assistència a la Missa de la Mercè serà encara més reduïda, i anirà perdent el poc sentit que té (que per mi no en té cap, però ja ens entenem).

Com a mostra dels debats que la decisió d’en Jordi Martí ha provocat al si del PSC, un creuament de tuits entre el Ramon Bassas i l’Elvira Durán (tots dos cristians, per cert) que és per sucar-hi pa. Com que no vull amagar la meva sintonia amb l’Elvira, hi dic la meva: l’estat laic no equipara les esglésies amb cap altra associació, empresa o col·lectiu. Reconeix que són d’una naturalesa especial i per això els ofereix uns drets especials i alhora unes limitacions especials. I comparar una missa amb un partit de futbol sembla un argument ben poc religiós, francament.

Ramon Bassas@ramonbassas 24 de Set.

A alguns del PSC els costarà tant assumir el fet religiós com a d’altres els va costar assumir la normalitat gai. No als armaris!

Elvira Durán Costell@Elviraduranc 24 de Set.

@ramonbassas 1 cosa es assumir fet religiós i un altra defensar la laïcitat Estat i actes publics, com a catolica trobo + a faltar el 2n

Ramon Bassas@ramonbassas 24 de Set.

@Elviraduranc assumir-la vol dir acceptar invitacions i respectar tradicions

Elvira Durán Costell@Elviraduranc 24 de Set.

@ramonbassas penso q l’assistencia “oficial” i amb lloc preferent d’autoritats a actes litúrgics,es contrari a l’estat laic i poc evangelic

Ramon Bassas@ramonbassas 24 de Set.

@Elviraduranc els representants del poble, que hi van convidats, mereixen un lloc simbòlic. Com quan van al teatre o al futbol

Elvira Durán Costell@Elviraduranc 24 de Set.

@ramonbassas jo considero que la celebracio d’un sagrament es quelcom molt diferent al teatre o el futbol, no es pot reduir a un acte social

Ramon Bassas@ramonbassas 24 de Set.

@Elviraduranc per un estat laic no és gaire diferent.

Elvira Durán Costell@Elviraduranc 24 de Set.

@ramonbassas x un estat laic respectuos amb el fet religios si n’hi ha diferencia, els llocs/activitats de culte tenen regulacio especifica

Ramon Bassas@ramonbassas 24 de Set.

@Elviraduranc però no per l assistència d autoritats, si us plau. Si és la patrona i et conviden a l’acte de referència, no hi has d’anar?

Elvira Durán Costell@Elviraduranc

@ramonbassas una missa no pot ser un acte de referencia en una festa civil, jo crec q nomes han d’anar els q celebren la festa religiosa

Ramon Bassas@ramonbassas 24 de Set.

@Elviraduranc doncs la festa es fa en honor a la patrona. I no entenc quin mal fa

Elvira Durán Costell@Elviraduranc 24 de Set.

@ramonbassas no, la festa no es en honor a la patrona, q seria una festa religiosa, la festa avui es civil encara q tingui origen religios

Elvira Durán Costell@Elviraduranc 24 de Set.

@ramonbassas no es que faci cap mal, es que no te sentit participar en un sagrament si no es com a celebracio de la fe.

I pel final, el vídeo del començament. Enguany, l’associació d’Ateus de Catalunya ha convocat una concentració que ha acompanyat el seguici municipal mostrant pancartes ben eloqüents.

A veure què passa l’any que ve…

PS: La foto l’he agafada de La Vanguardia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s