Tarragona laica

Tgna laicaEl proper 13 d’octubre se celebrarà a Tarragona la beatificació més massiva de la història: un total de 522 persones (principalment clergues, però també seglars) seran beatificades. L’element comú a totes elles és haver patit persecució i mort durant la Guerra Civil. Bé, totes no, perquè també hi ha uns màrtirs d’Oviedo de 1934, però pel que he pogut esbrinar van ser nou persones, o sigui que és una proporció molt petita. Podeu conèixer els detalls (i fer-vos una idea de com aniran les coses) en aquesta web ad hoc que ha preparat la Conferència Episcopal.

L’acte ha aixecat una forta polèmica a Tarragona i és previsible que aviat s’estengui a la resta de Catalunya. I és que en aquest acte, només es beatifiquen persones assassinades a la zona republicana, ocultant que al País Vasc el General Mola va fer afusellar més de trenta sacerdots i religiosos catòlics.

Ningú nega que aquest és un acte intern de l’Església Catòlica i que pot beatificar a qui consideri, però si no hi ha res casual, estem parlant d’un acte extremadament parcial que serveix de propaganda a la visió més rància de la història de la República i la Guerra. Val la pena recordar que l’Església va alimentar la revolta militar contra el govern legítim de la república, que el va aplaudir, que li va conferir un caràcter de “Santa Cruzada“, que va sostenir la Dictadura, que va glorificar la figura del dictador, i que mai ha fet cap mena de revisió d’aquests fets. Ni ha demanat perdó, ni ha condemnat el feixisme, i encara es beneficia dels privilegis que en va obtenir.

wiA aquesta circumstància cal afegir que molts represaliats pel bàndol feixista encara jauen per les cunetes, d’on molts es neguen a treure’ls “per no reobrir ferides”, en un gest infame i indigne que de fet, deixa les ferides obertes.

És per aquestes ferides per on brolla la legítima protesta que s’expressa a través de la Coordinadora per la Laïcitat i la Dignitat de Tarragona. Un espai sorgit de diverses entitats, sindicats i partits, que han aixecat la seva veu per posar en evidència un acte del tot inapropiat. Us animo a llegir i signar el seu manifest.

Altres veus que em sembla necessari són la del col·lectiu Església Plural, que és l’expressió a Catalunya de Redes Cristianas. En el seu butlletí han incorporat un manifest que té tota la dignitat que li falta a la beatificació massiva.

Un últim element, que no em sembla menor, és la total complicitat que ha trobat l’acte en l’Ajuntament de Tarragona, sobretot en el seu Alcalde Ballesteros. Sembla ser que està convençut que així situa la ciutat en una mena d’itinerari turístic de la fe. Un argument més aviat pobre i a més, bastant hipòcrita, que fa servir per ocultar el seu entusiasme amb l’acte.

PS: la foto és un clàssic de Tarragona, diuen que la posa el Palomino cada vegada que una processó passa per sota de casa seva.

Anuncis

3 pensaments sobre “Tarragona laica

  1. Retroenllaç: Opinions i actituds vers la religió a Espanya | Perspectiva laica

  2. Hola, Joffre. He descobert el teu bloc buscant fotos de la meva pancarta per la xarxa. És molt interessant,coincidim en moltes idees, i l’he afegit als favorits per anar-te llegint de tant en tant. Ara ja no visc allí i amb prou feines ensumo processons. Ah! I prefereixo que em diguin Oriol. Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s