A propòsit de Gallardón

Manifestación_mujeres_de_BarcelonaEs fa difícil resumir en un sol post el profund atac a la llibertat de pensament que suposa la nova llei de l’avortament que ha imposat el govern del PP. Es fa difícil i em sembla que no aportaria gran cosa. L’agressió a les dones i a la seva capacitat d’obrar segons la seva consciència en un tema tan delicat com el de l’avortament és d’una magnitud i ha impactat tant en el meu entorn social que no crec que pugui afegir gran cosa.

Però m’ha fet pensar en la necessària (i per desgràcia, escassa) coordinació dels moviments laics i els moviments feministes.

I posats a mirar de mantenir un cert to constructiu (cosa complicada aquests dies), m’ha semblat oportú recordar que la primera manifestació de dones de la història de Catalunya es va convocar per reivindicar la llibertat de consciència. Corria 1910 i entre deu i quinze mil dones es van trobar a la Plaça Urquinaona per anar juntes fins al Govern Civil a entregar un manifest en favor de la llibertat de consciència recolzat per 25.000 signatures.

El moviment feminista havia arrencat anys abans a Barcelona amb la fundació el 1891 de la Sociedad Autónoma de Mujeres de Barcelona, la primera iniciativa d’aquest tipus a Espanya. Una entitat dedicada a la instrucció de les dones i a la reivindicació dels seus drets que va ser fundada per la maçona Ángeles López de Ayala, l’anarquista Teresa Claramunt i l’espiritista Amalia Domingo Soler.

És contra tota aquesta tradició, la de l’emancipació de les dones i la llibertat de consciència, que actuen els Gallardón, els Fernández Díaz, els Rouco Varela i companyia. No ho perdem de vista.

Del poder de l’espiritisme en tinc bastants dubtes, però si l’Amalia encara ronda per allà dalt espero que li faci passar unes nits ben magres al Gallardón. Dit això amb to positiu, faltaria més.

La foto és de la manifestació de 1910.

Anuncis

2 pensaments sobre “A propòsit de Gallardón

  1. Retroenllaç: La missa del gall de Sabadell | Perspectiva laica

  2. Retroenllaç: De la mística a les barricades | Perspectiva laica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s