La missa del gall de Sabadell

sabadellSuposo que tothom n’està al cas, però per si de cas enllaço la notícia del 3/24. El passat 24 de desembre, un grup de persones properes a l’entitat Justa Revolta va interrompre la missa del gall en una parròquia de Sabadell cridant eslògans en contra de la nova Llei de l’avortament.

Es tracta, doncs, d’un acte clarament anticlerical i antirreligiós. La meva posició quan succeeixen fets com aquest (obstaculitzar actes, increpar assistents, sabotejar cerimònies, envair espais) és clarament contrària, de denúncia. Alguna gent que m’és propera ho ha fet obertament a les xarxes socials.

Ara bé, a mi em sembla que en aquest cas hi ha alguns elements que caldria valorar. O potser hauríem de començar per preguntar-nos perquè s’estan produint fets com aquests que fins ara no havien succeït. Què ha canviat?

Ja vaig parlar vagament de la bestialitat que suposava la nova Llei de l’avortament. Ho vaig fer breu i genèric perquè em sentia sobrepassat i vaig preferir fer un post en to positiu i pensant més en el que cal fer a partir d’ara. Està clar que algú a Sabadell va optar per formes més contundents, que no comparteixo però que tampoc voldria despatxar amb quatre comentaris genèrics sobre el respecte, la tolerància i el típic argument de que hi ha canals més adequats per expressar el descontentament.

El que a mi em sembla que ha canviat amb aquesta llei és que s’està complint el que el clericalisme més recalcitrant desitja: que la missa del gall no sigui, de cap manera, un acte privat. La moral sostinguda per la institució que organitza la missa ha esdevingut la moral pública. S’ha fet llei. Contra les opinions de la majoria de la societat. Contra tot principi de separació església – estat. Contra els drets de les dones. Encara que no siguis creient, seràs practicant. La consciència de cadascú és el que ha esdevingut una qüestió privada. La moral catòlica ha estat elevada (altra vegada) a l’estatus de pública. Davant d’això, algunes persones opten per l’acció directa. Una estratègia que divideix als partidaris de la laïcitat. Uns aplaudiran i d’altres reprobaran.

Els fets recents ens apunten per on poden anar les coses en un futur proper. L’estat imposant el monopoli de la moral catòlica més reaccionària (a través de la LOMCE i la Llei Gallardón) i els sectors més mobilitzats de la societat acometent actes de desobediència i sabotatge. En aquestes circumstàncies només cal fer-se una pregunta: a qui beneficia aquest clima social? I la resposta és evident: a l’estat, interessat en reforçar el seu rol repressiu i a la jerarquia de Església Catòlica, que és conscient que perd adeptes però que té una gran habilitat en representar el paper d’agredida i sap treure rèdits quan és atacada frontalment.

És a dir, que ja podem anar arrufant el nas i posant el crit al cel a les xarxes socials. En contra del Gallardón, en contra de la LOMCE, o en contra dels agitadors de Sabadell. Són dos dinàmiques que es retroalimenten. I no les estic equiparant, eh? Evidentment em sento més proper a la gent de Justa Revolta, que quedi clar. D’ells només em sento allunyat per l’estil (que considero, sobretot, ineficaç). Però si no reactivem els espais de defensa de la laïcitat, les agressions del bàndol clerical continuaran. I les minories mobilitzades faran estirabots que només serviran per cohesionar el poder i per demostrar que són això, minories.

Algú pot respondre: i tu què fas, a banda de pontificar des del teu blog? Doncs bé, aprofito per dir que ja fa uns mesos que algunes entitats estem reorganitzant la Lliga per la Laïcitat. Espero poder portar novetats fresques aviat. I si algú hi està interessat… si us plau, que m’ho digui.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s