Els principals errors de l’ateisme

adults-with-imaginary-friends

Fa un temps l’Oriol Illa em va passar un text bastant curiós del Phil Zuckerman amb una llista d’errors de l’ateisme. L’article em va semblar interessant i divertit alhora, i comparteixo gran part del que diu. Miraré de fer-ne una traducció que li faci justícia, a veure si me’n surto.

Els principals errors que cometen els ateus

He estudiat els ateus, els agnòstics, els fans d’XTC, i d’altres bestioles laiques que ronden pel món, durant un bon temps. També he llegit la majoria de llibres anti-religiosos que s’han publicat des que en Sam Harris ho va començar tot amb “The End of Faith“.

I he de dir que que tinc algunes crítiques cap als meus germans i germanes que neguen a Déu. O potser, més concretament, alguns consells.

Perquè si realment penseu que una visió laica del món és superior (o més racional) que una de religiosa; i si realment penseu que el món seria un lloc millor si la gent no cregués en deitats sobrenaturals, dimonis repugnants o querubins grassonets, us suggereixo un petit auto-examen. Molts de vosaltres esteu cometent greus errors.

Són aquests:

  1. Insistir que la ciència pot, o podrà, explicar-ho tot. Quan el Bill O’Reilly o els teus sogres baptistes et pregunten “Com va néixer l’univers?”, o “Què va provocar el Big-bang?”, o “Perquè hi ha alguna cosa en comptes de no res?”, no insisteixis dient que la ciència té la resposta. Potser no la tindrà mai. És molt millor simplement dir que no ho sabem tot, i que de fet potser mai no ho sabrem tot. Sempre hi haurà misteris. Tan sols digues “Sí, és un profund trencaclosques. Ningú en sap la resposta. Però el fet que no sapiguem les respostes de tot no vol dir que haguem d’acceptar qualsevol versió inventada”.
  2. Condemnar tota la religió en comptes de denunciar només els seus aspectes negatius. La religió és un invent humà. És un constructe social. Sorgeix de la cultura humana. Per tant, la religió inevitablement conté, reflecteix i revela tot allò que hi ha al regne humà: el bo i el dolent. És com qualsevol altra faceta de la civilització: hi ha coses nobles i inspiradores i hi ha coses sense sentit i fins perilloses. Però condemnar-ho tot com si fos verinós és d’un greu negativisme.
  3. Condemnar la Bíblia com a miserable, llibre estúpid, en comptes de contemplar-la també com una obra plena de coses bones i profundes. La Bíblia la van escriure els humans. No té cap altra font. L’evidència és clara, en aquest aspecte. I com he dit al punt anterior, considerant que és una creació humana vol dir que no tot és bo o dolent, sinó que hi ha de tot. El seu contingut pot ser absolutament absurd, flagrantment anticientífic, clarament racista i sexista, per no dir dolorosament avorrit. Però també conté perspicaces observacions de la condició humana, divertides històries per entretenir els infants, i embriagadora poesia. Fins i tot té fragments solemnes d’escepticisme desenfrenat i angoixa existencial. Feu una ullada a l’Eclesiastès.
  4. No entendre ni apreciar la “religió cultural”. Hi ha desenes de milions de persones allà fora que participen d’una tradició religiosa però que realment no creuen en les seves ensenyances teològiques. Van a missa, fan el Bar mistvà, s’identifiquen amb una tradició religiosa, i tot i així són bàsicament ateus, agnòstics, o escèptics fins al moll de l’os. Per què continuen essent religiosos? Els agrada. Disfruten amb les tradicions, les cançons, els rituals, la comunitat… Aquesta gent ha de ser vista com a aliada, no com a enemiga. I cada vegada que condemnem la seva religió com una idiotesa o una maldat, senzillament els perdem. La religió no és un assumpte de blancs o negres. Tampoc la laïcitat. Hi ha molts grisos. Assumeix-ho. Aprecia-ho.
  5. Criticar Déu per repugnant, malvat i immoral. No té sentit criticar una deitat que no existeix. No cal catalogar els horrors, hipocresies o tendències genocides d’un Déu imaginari. El motiu pel qual no creiem en Déu és senzilla: falta d’evidència. És això. Concentreu-vos.
  6. Centrar-se en arguments en contra de l’existència de Déu en comptes de treballar per fer del món un lloc millor i més just. La gent que creu en coses irracionals difícilment canviarà de pensament escoltant arguments racionals. Tot i així, els ateus suen tinta construint arguments filosòfics, científics o lògics contra l’existència de Déu. Penseu que això canviarà les idees de la gent? Potser. Però només puntualment. El que realment fa baixar els nivells de religiositat arreu del món és viure en una societat on la vida és decent i segura. Quan la gent té suficient menjar, abric, salut, cura, treball, pau i democràcia… aleshores és quan la religió perd encaix.
  7. Argumentar sobre moral en abstracte. No us deixeu arrossegar per debats tipus “podem ser bons sense Déu?”. No intenteu convèncer els teistes que la moralitat laica és més racional i això, més moral. Tan sols insistiu que la moralitat es demostra amb fets. I podem veure clarament com els països menys religiosos són també els més morals, pacífics i humans, mentres que els països més religiosos són també els més delictius, corruptes, i socialment conflictius. Fi de la discussió.
  8. No tenir criatures. L’evidència sociològica és clara: els pares religiosos tendeixen a tenir fills religiosos i els pares laics tendeixen a tenir fills laics. Les dades demogràfiques són indubtables: les famílies religioses tenen moltes més criatures que les famílies laiques, i els fonamentalistes religiosos són els més prolífics de tots. I les societats més religioses tendeixen a tenir les tases de natalitat més altes, i les societats més secularitzades les tenen baixes. O sigui  que si vols un món sense Déu, posat a currar.
  9. Fer llistes top-ten. És tan “Antic Testament”… Comencem a fer llistes top-nine. Nou és divisible per tres. I el tres, diuen, és un número màgic.

PS: la imatge que encapçala el post l’he trobada aquí.

Anuncis

Un pensament sobre “Els principals errors de l’ateisme

  1. Retroenllaç: Crim ateu a Chapel Hill? | Perspectiva laica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s