Els laics escocesos, a favor de la independència

Scottish-flag_2109121bA través del Lluís Pérez Lozano he descobert que la Scottish Secular Society s’ha pronunciat a favor del Sí al referèndum d’independència d’Escòcia. Els motius els expliquen ells mateixos aquí, però pels mandrosos us en faig cinc cèntims.

El primer que ens diuen és que s’ha fet un debat intern que ha culminat amb una votació on-line que ha resultat en un 90% de vots en favor del Sí. I que per això han decidit fer un posicionament tan explícit.

Després ens fan un repàs del que vol dir “Secular”, o sigui laic. No vol dir ateu ni vol dir antireligiós. Senzillament vol dir que tothom, tant creients com no creients, té els mateixos drets. I que no correspon a l’estat afavorir cap culte en particular.

Dit això, afirmen que la independència d’Escòcia obre la única perspectiva viable de conquerir aquesta igualtat. Que valoren especialment la intenció del Govern escocès de subscriure la Convenció Europea de Drets Humans i per contra, només veuen que involució al Regne Unit per culpa de l’euroescepticisme de dretes. Em sembla interessant l’element europeista en aquest debat.

També es mostren cautelosos davant les religions que ostenten privilegis i estan massa properes a les institucions públiques. A continuació comparen el Regne Unit i l’Iran pel fet que són països amb religió establerta com a oficial. Aquí em sembla que tiren pel broc gros, però és cert que al Regne Unit l’Anglicanisme és la religió oficial i que església i estat estan completament imbricats. La manca de perspectives de que aquesta situació es pugui resoldre acaba essent un element determinant en el debat.

Per acabar, ens diuen que no es tracta d’escollir entre identitats britànica i escocesa. Que fins ara han conviscut totes dues identitats i que en el futur ho continuaran fent. Més que això, i tradueixo fil per randa, “… es tracta de triar entre dos tipus d’estat: una tria entre un estat que serveix al bé comú i una que protegeix els interessos d’uns pocs privilegiats, entre una oligarquia irreformable i una nova constitució democràtica, entre un imperialisme amb armes nuclears o una cooperació pacífica europea, entre la dependència passiva i les vivificants responsabilitats d’auto-govern. Ras i curt, és la tria entre por i esperança“.

M’ha semblat un document interessant i m’ha fet pensar que el Moviment Laic i Progressista s’ha sumat a la convocatòria de la Diada, i que hi ha un manifest de francmaçons en favor de la independència. Però també que, tot i així, la laïcitat és absent del debat sobiranista. Miraré de fer alguns apunts al respecte.

Però això serà un altre dia.

Anuncis

Un pensament sobre “Els laics escocesos, a favor de la independència

  1. Retroenllaç: Els independentistes escocesos, a favor de la laïcitat? | Perspectiva laica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s