Émile Poulat in memoriam

Emile-PoulatDissabte passat ens va deixar Émile Poulat, un pioner dels estudis sobre laïcitat i un dels seus grans teòrics. Nascut el 1920, la seva primera vocació acadèmica va ser la història, i concretament la història de l’Església Catòlica. A partir d’aquí, i amb la creació del Groupe de Sociologie des Religions, va anar obrint un nou camp de coneixement: la Sociologia de les Religions.

A Poulat se’l considera un dels primers teòrics de la laïcitat, d’entrada perquè va desmitificar el concepte. Va demostrat la complexitat jurídica que dins de la mateixa França hi havia, i alhora va situar el cas francès dins del context internacional.

Seva és una de les frases que més m’agrada, i que s’ha convertit en un clàssic, per explicar la laïcitat: l’emancipació de la noció de veritat de la noció de llibertat.

Poulat defensà l’èxit de la llei francesa de 1905 en els termes que em semblen més raonables, és a dir, en virtut de la seva eficàcia. És una llei que per més d’un segle ha permès la protecció de la llibertat de consciència, el desplegament liberal de la religió, el pluralisme, la convivència… En termes històrics, la llei de 1905 va resoldre d’una tacada la garantia de la llibertat de culte, l’adequació a llei de l’Església Catòlica, i l’enterrament del galicanisme de matriu republicana.

Des d’aquest humil blog, tot el meu reconeixement.

Actualització: El diari La Vanguardia li ha dedicat un obituari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s