Israel s’allunya encara més de la democràcia

MIDEAST ISRAEL POLITICSPer diversos canals arriba la que potser serà la notícia més important en molt de temps sobre la separació església – estat: el Govern d’Israel ha aprovat una proposta de llei per declarar el caràcter jueu de l’estat. Israel i la qüestió palestina sempre m’han semblat una realitat terriblement complexa. Constantment s’hi barregen elements històrics, religiosos, ètnics, polítics, militars, geoestratègics, de control de recursos naturals… Amb un estat d’Israel fundat sobre unes bases democràtiques i modernes, hereu de l’horror de l’Holocaust, que inicialment despertava les simpaties del món progressista occidental; un país fràgil comparat amb les potències àrabs que l’envoltaven i l’amenaçaven… I a partir d’aquí una història molt dinàmica que fa molt difícil emetre judicis categòrics, o com a mínim a mi em costa molt.

Però els darrers anys estan sent realment dramàtics es miri per on es miri. Israel s’ha anat tornant un país embogit i messiànic, amb una relació malaltissa amb els Estats Units que impedeix qualsevol avenç de la pau a la regió; practica el terrorisme d’estat amb total impunitat, i cada pocs mesos ens regala imatges de massacres de civils indefensos a Gaza.

La mesura proposada per Netanyahu ha generat molta polèmica i no queda clar què passarà quan arribi al legislatiu, però estableix un precedent gravíssim de ruptura de la igualtat entre ciutadans. Si s’aprovés, Israel s’allunyaria greument de la democràcia. I empitjoraria la confusió entre religió, nació i grup ètnic que acompanya el judaisme. Paradoxalment, la mateixa confusió que a l’Espanya de fa 500 anys va fer néixer la discriminació racial: considerar que no hi havia possibilitat de conversió per als contaminats d’un tipus concret de sang. Que l’herència atorga o treu títols i drets de ciutadania. Que la religió no és una opció sinó una naturalesa. Així es converteix en una presó d’ànimes. I l’ànima, en una presó del cos.

Una victòria per a un sol déu i una derrota per a milions de persones.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s