Ateisme 2.0

busateu-bcn-atrasTal i com vaig comentar en un post anterior, existeix un “ateisme 2.0“. La qüestió de l’ateisme és complexa i jo no estic molt dotat per als debats metafísics, però en tot cas podríem dir que hi ha ateismes de matriu diferent.

Perquè de la manera que hi ha molts déus diferents, i moltes definicions diferents de déu, també hi ha moltes respostes i moltes crítiques diferents. Ja entraré un altre dia a mirar d’esclarir-ho, avui centrem-nos en això de l’ateisme 2.0.

L’invent és d’un filòsof suís, Alain de Botton, i si voleu veure’l a ell explicant-ho aquí teniu una conferència molt didàctica. A mode de resum, diríem que de Botton afirma que els ateus haurien de mirar les religions amb menys desconfiança i mirar d’adoptar algunes de les seves estratègies. Perquè les religions no són només grans cossos doctrinals, també són pràctiques relacionals i grans organitzacions. I són eficaces en donar consol a l’ésser humà davant l’angoixa existencial i davant dels dubtes morals quotidians. Les religions tenen dos grans ingredients que en llatí s’entenen la mar de bé: superstitio i religio. La superstitio són les doctrines, els dogmes de fe, les veritats revelades. La religio (que vol dir relligar) és el vincle comú entre les persones que comparteixen la superstitio. I com no em cansaré de dir, negar la doctrina o demostrar la falsedat de la superstició no necessàriament destrueix el vincle.

D’altra banda, i seguint amb l’ateisme 2.0, els ateus també necessiten consol, ajuda, guia, suport… O en qualsevol cas, per si algú s’ha ofès, podrien “aprendre” estratègies pròpies de les religions per organitzar-se i fer vida comú. I això engloba tot el que té a veure amb l’art, amb l’educació, amb els rituals, amb les celebracions…

virtue-dollsResseguint el fil d’aquest article del David de Ugarte veig que hi ha una School of Life a diverses ciutats del món que d’alguna manera aspira a donar sortida a tot això que he explicat. Si aneu a la botiga veureu que hi ha aquests d’ídols la mar d’entranyables de la imatge; es poden comprar i tenir a casa enlloc del Crist penjat.

La meva opinió? Jo diria que Alain de Botton inventa la sopa d’all. La part més reivindicable de la tradició grega clàssica i de la romana republicana són això. Els déus no tenen dignitat metafísica, només serveixen de relat per explicar-nos a nosaltres mateixos i seguir vivint junts mentre cadascú filosofa tranquil·lament. Són romanços, dit així a lo bruto. I si voleu veure com aquest fil de la història és viu, només cal que aneu a celebrar les Santes de Mataró. Hi ha un neo-paganisme molt més divertit que aquest que ens proposa de Botton (això dóna per un altre article).

També diria que la qüestió de l’eficàcia no és suficient per procedir a “imitar” res. Les formes de vida religiosa són eficaces, sí;  però són eficaces per a aquestes mateixes formes de vida religiosa. Té raó que de vegades l’ateisme menysprea determinats aspectes de la religió amb massa lleugeresa i un punt de rancúnia, però no veig qui interès pot tenir capgirar l’actitud.

I com a punt final, em sembla que l’ateisme 2.0 peca del mateix error que comet determinada tradició filosòfica, com per exemple Jürgen Habermas. Una mena de complex d’inferioritat (intel·lectual o estètic) vers la religió que li acaba donant raons per presentar-se a si mateixa com a principi inexcusable de tot allò autèntic, genuí i profund.

La foto de dalt de tot és del bus ateu que van fer rodar els Ateus de Catalunya fa anys. No sé si és ateisme 2.0, però sempre ve de gust recordar moments divertits de la vida barcelonina.

Un pensament sobre “Ateisme 2.0

  1. Retroenllaç: Religión para ateos | Perspectiva laica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s