Una (nova) oportunitat perduda

217296-944-626

Aquest matí a la Sagrada Família s’hi celebra el funeral d’estat en record de les víctimes de l’accident de Germanwings. Serà una cerimònia catòlica en un temple catòlic i al final deixaran intervenir altres confessions. I això està portant cua, òbviament.

La primera notícia que en vaig tenir va ser aquest article on fins i tot La Vanguardia reflectia el conflicte que hi havia amb les institucions i amb les famílies, algunes de les quals havien demanat expressament un acte pluriconfessional. Val a dir que la notícia d’avui de la pròpia Vanguardia omet completament el conflicte (ja m’estranyava a mi que…).

Ahir El País també ho explicava, així com l’Ignacio Simal a la web de Cristianismo Protestante, i encara més contundentment el Jaume Llenas al Protestante Digital.

Fins i tot vam poder llegir un tuit de l’Enric Vendrell, Director d’Afers Religiosos de la Generalitat, lamentant que no hi hagués una cerimònia multiconfessional o ecumènica.

Però el document més contundent és aquest, signat per diversos líders religiosos, representants de diverses opcions confessionals i també ecumenistes. Contundent no tant pel text, sinó sobretot pel que representa. I per la comparació que estableix amb França i Alemanya, on s’han celebrat cerimònies inclusives.

Però no hi ha hagut manera, el Cardenal Sistach s’ha negat en rodó a compartir protagonisme en la cerimònia i l’únic paper que ha reservat a les altres confessions és la de comparses.

Una nova oportunitat perduda per fer d’aquest país un lloc més digne. Ah, i la responsabilitat no és exclusiva d’en Sistach, sinó de totes les autoritats públiques que es presten a assistir a l’acte, incapaces de fer un pols al Cardenal.

No és tan difícil fer com a França: un funeral multiconfessional en un espai neutral, presidit per l’autoritat pública que ens representa a tots. I després, cadascú que ho desitgi, és perfectament lliure de fer una cerimònia a la seva manera i segons les seves conviccions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s