Primeres conseqüències (laiques) del 24M

urlEm sembla que tothom està al cas del profund canvi institucional que s’ha produït a Espanya des de les darreres eleccions municipals (algunes autonòmiques).

Se suposava que un canvi d’aquesta magnitud tindria conseqüències en diversos àmbits de la vida política… i de moment sembla que alguna cosa passa.

A Galícia, per exemple, ja tenen polèmica servida. Els nous alcaldes de La Corunya, Santiago de Compostela i El Ferrol (abans conegut com El Ferrol del Caudillo, casi ná) ja han dit que no assistiran a una pintoresca cerimònia catòlica coneguda com a “Ofrenda del Antiguo Reino de Galicia al Santísimo Señor Sacramentado”. Ja els hi han dit de tot, ho podeu llegir en aquest article. Per si no esteu al cas, tots tres alcaldes han arribat al càrrec impulsats per “marees”, que serien la forma atlàntica del que ha passat, sense anar més lluny, a Barcelona.

I a Valladolid (habitualment coneguda com a… bah! és igual) potser també hi passen coses divertides. Allà també hi ha nou alcalde, l’Óscar Puente, en aquest cas del PSOE. Puente ha obtingut el govern de la ciutat gràcies als vots de Sí Se Puede Valladolid, una de tantes versions locals de Podemos. Doncs resulta que aquests de Sí Se Puede Valladolid van generar polèmica ja amb el seu programa electoral quan deien això: La “estricta separación de la institución municipal respecto de las confesiones y entidades de carácter religioso” que propone Podemos se concretaría, entre otras medidas en que “la asistencia a eventos religiosos de los cargos electos se haga a título personal y no en representación de la corporación municipal o cargo que representan”. Una reivindicació que ja fa anys feia Izquierda Unida sense èxit. Ho podeu llegir aquí. Veurem com continua el debat…

Voleu més casos? Aquí en podeu llegir un altre que també surt d’uns Podemitas, aquests sota el nom León Despierta, òbviament de Lleó. Que no només van trencar la costum de jurar davant del crucifix sinó que a més un d’ells va prometre “Por mi conciencia y honor, como republicano partidario del estado federal y laico, por el proceso constituyente, la defensa de los servicios públicos, el ayuntamiento y el municipalismo, por exigencia de la ley”. La notícia, aquí.

I si ens hi posem no acabaríem mai, o sigui que deixem aquests tres exemples. Alguna cosa es mou, i jo diria que bastant més de pressa del que podíem pensar. I feia dies que volia fer alguna entrada sobre la qüestió religiosa a Podemos, perquè em donava la sensació que hi havia algunes incoherències importants que valia la pena remarcar. A veure si el faig aviat.

Ah, i si algú té notícies semblants de per aquí Catalunya, que me les passi, que també m’interessen. Tot i que el nas em diu que molt probablement els cerimonials municipals ja estaven bastant secularitzats i no hi ha hagut tantes oportunitats de ruptura.

I demà parlarem de Barcelona i l’Ada Colau, que també ha portat cua.

La imatge de dalt l’he raptat de Laicismo.org.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s