Igualtat? I un rave

ferede-2-0-gifJa fa anys que se’n parla, de la possibilitat d’estendre el sistema de finançament de l’Església Catòlica a les anomenades “confessions minoritàries”. I és que el sistema de la famosa casella a la Declaració de la Renda és cada any que passa mes injustificable, per molt maquillat que quedi amb la de “Otros fines de interés social”. Així d’entrada, hi hauria dues possibles solucions.

A) La primera proposta seria eliminar les dues caselles i si l’estat ha de finançar activitats associatives o cobrir determinades necessitats socials, que indiqui la partida corresponent als Pressupostos generals, que per això existeixen.

B) La segona solució seria ampliar el caseller i afegir una opció per a protestants, jueus, musulmans, i potser alguna altra.

Des d’una posició laica, és obvi que el millor seria la opció A. Eliminar la casella i amb ella tot el finançament d’activitats religioses per emancipar d’una punyetera vegada esglésies i estat.

O hi hauria una opció que no em semblaria cap disbarat, que seria

C) Que a la Declaració de la Renda hi hagués una casella on cadascú pogués fer donacions a l’entitat que volgués, només posant-hi el NIF o el compte corrent. I si vols donar pasta a la Fundació Ferrer i Guàrdia, a l’associació de fans d’Star Trek, al teu esplai o a la parròquia del costat, doncs allà tu. L’estat compliria una funció recaptadora – distribuïdora, i en tot cas podríem discutir si és oportú permetre desgravacions. Jo, d’entrada, ho veuria bé. Em sembla que als USA això es practica bastant.

Però tornant al sistema actual, doncs està clar que no té ni cap ni peus. I cíclicament sorgeixen debats, querelles i propostes de canvi. Una de les més il·lustratives que recordo va ser quan el Govern Zapatero va voler aplicar la opció B (aquell rollo de voler portar-se bé amb tothom) i es va haver de fer enrere perquè en sondejar les confessions, els jueus van dir que no volien ni sentir a parlar de deixar registrat el seu nom enlloc. I és que si tens una mica de memòria, com passa amb els jueus, saps que les coses poden passar d’anar sobre rodes a posar-se complicades per a les minories en molt poc temps. I si estem parlant d’Espanya, un dels països més antisemites del món, encara més. O sigui que allò va quedar aturat.

El darrer episodi ha estat la recent negativa de l’Audiència Nacional (no ho entendré mai, això de l’Audiència Nacional) a la demanda de la Federación d’Entitats Religioses Evangelistes d’Espanya (FEREDE) de disposar d’una casella per a ells. Per si el nom us confon, sapigueu que la FEREDE reuneix les esglésies protestants.

La notícia la podeu llegir aquí, però el resum és que la demanda primer es va tramitar davant d’Hisenda, que va al·legar manca de competències. El Montoro va dir que clar, la casella de l’Església Catòlica està basada en l’Acord Concordatari sobre Assumptes econòmics (mentida) i que ells només tenien un Conveni de col·laboració on no es diu res d’això. S’ha de tenir morro. I l’Audiència Nacional, bàsicament, ha donat la raó al Ministeri.

De res ha servit l’apel·lació a la igualtat, principi rector de l’ordenament jurídic consagrat a la Constitució. Els protestants (i qualsevol confessió que vulgui intentar aquesta via de finançament) han quedat bloquejats. Una vegada més, el rang jeràrquic dels Acords Concordataris s’ha imposat. Una vegada més, els privilegis de l’Església Catòlica s’han demostrat intocables.

Tot i estar en contra de l’ús de l’estat per al finançament de les esglésies, em sembla brutal aquesta notícia.

Igualtat? Un rave. Pluralisme? Un rave. Quin estat més llastimós.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s