Comença el Ramadà… i no és tan fàcil

The_Sun_by_the_Atmospheric_Imaging_Assembly_of_NASA's_Solar_Dynamics_Observatory_-_20100819Avui comença el més de Ramadà, el novè més en el calendari musulmà. I amb ell, el dejuni entre la sortida i la posta del sol. Nosaltres del dejuni també en diem Ramadà, però pel que sembla s’anomena Sawm. Sincerament, aquest matís entre Ramadà i Sawm l’he descobert avui mateix.

Fins aquí cap novetat que no sigui la meva ignorància. El que he trobat interessant és que a Londres un clergue ha emès una fatwa en la que decreta que el Sawm tindrà la mateixa durada que a La Meca. I és que a La Meca, en aquesta època de l’any, el cicle del sol dura 12 hores, però a la Gran Bretanya pot allargar-se fins a 18.

Això significa un cicle que compromet la salut de les persones i que només deixa sis hores de marge per a la celebració amb la que es trenca el dejú (Suhour) i la celebració amb la que es re-emprèn (Iftar). Un despropòsit inassumible que converteix un procés de depuració similar a la Quaresme en una tortura per a persones febles. Que és el que acabem veient nosaltres i per això ens costa tant d’entendre.

Al cercle polar àrtic, amb dies de 24 hores, la cosa ja es posa impossible i també allà hi ha un debat obert entre imams per veure com ho resolen.

No sé quin grau de flexibilitat permeten els codis islàmics, em sembla recordar que el Corà és bastant flexible en la observació del ritus, sobretot en “altres terres”. Però en tot cas és una demostració de pragmatisme de l’Imam en qüestió.

I també la prova que les religions i les persones creients, quan es troben amb límits, tenen una capacitat d’adaptació enorme. I aquests límits poden ser les lleis naturals, les lleis humanes, o la punyetera realitat de cada dia.

A webislam també ho expliquen.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s