Els rituals funeraris laics guanyen terreny

Shelley-FuneralEn aquest blog ja he comentat alguna vegada que Catalunya és una de les regions del món on el procés de secularització és més ràpid. No començaré a atabalar amb dades, que ja ho faig prou, però ahir vaig descobrir una notícia que em sembla reveladora d’aquest fenomen.

Ja fa temps que a Serveis Funeraris de Barcelona convoquen uns cerimonials religiosos on convoquen els familiars de totes les persones traspassades durant l’any. I des de fa cinc anys, que també en fan un de laic, o sigui que el 18 de juny van celebrar el V Cerimonial. Podeu veure la notícia aquí.

M’ha cridat l’atenció, i per això en parlo aquí, que les cerimònies laiques ja representen el 15% del total de les que se celebren a Barcelona. Evidentment és una xifra baixa si la comparem amb tants d’altres indicadors de secularització, però si pensem que fa cinc anys no arribaven ni al 6%, l’augment és significatiu.

I és que sabem que, progressivament, les empreses funeràries i els ajuntaments adapten les instal·lacions (sales de vetlla, sales de respons, cementiris) donant-los un aspecte neutre de simbologia i amb capacitat per acollir tot tipus de ritus. També lentament comencen a oferir serveis de respons laic.

Però el procés de construcció de nous ritus de comiat no és fàcil, no pot ser-ho. Perquè ens pot fer molta il·lusió preparar un bon casament, o una bona cerimònia de benvinguda d’un nadó. Però organitzar un funeral, no és tan fàcil.

Una societat en trànsit cap a la secularització haurà de recuperar, reinventar, repensar, el que significa la desaparició d’una persona estimada i construir una litúrgia nova, prou lliure de motlles com per servir a l’objectiu de la satisfacció íntima de les persones que la convoquen, adaptant-la a la seva cosmovisió i a la de l’absent, i prou establerta com per complir la funció de cohesió social que els rituals humans tenen.

La imatge que il·lustra el post és l’enterrament del poeta P.B Shelley, que va pintar Louis Édouard Fournier.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s