I si surt positiu, què fem?

1446717405_450204_1446741649_noticia_normalDe tant en tant apareix als diaris una notícia semblant. Un estudi, fet per una universitat de Wisconsin (o de qualsevol altre dels milers de Wisconsins que hi ha pel món), demostra o refuta que els ateus són més espavilats que els creients. O que són més generosos. O més compassius.

O al revés, hi ha estudis que demostren o refuten que els creients són millors ciutadans, que tenen més instints filantròpics, que llegeixen més o jo què sé.

Aquest és l’últim que he trobat. Amb l’afegit que el tipus que ho escriu acaba utilitzant una paràbola de la Bíblia per dir que els ateus són més compassius. Ho podria haver titulat “A Pierre Bayle le gusta esto“, hauria estat més encertat.

I jo, sincerament, no sé què n’hem de fer. Vull dir que no acabo d’entendre la utilitat d’aquests estudis. Que no en treurem res, em sembla. Res de veritablement útil.

És a dir, ara imaginem que després de molts estudis dirigits des de Wisconsin, resulta que els creients són uns lerdos i uns soques, que tenen predisposició a l’engany i que són els que enganxen les burilles sota els seients del metro. O surt una conclusió oposada: els ateus són la pitjor escòria i ara en tenim la prova. Què fem?

No, de veritat, què fem? Els prohibim? Els reeduquem? Els renyem? Els estigmatitzem? No hem tingut prou males experiències històriques atribuint majors o menors condicions intel·lectuals i morals a determinats col·lectius?

Potser sóc jo que tinc la pell molt fina amb aquestes qüestions, però no acabo de veure gaire clar el per què de tot plegat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s