Exculpar la religió?

12243076_1069142729763984_3379423484888925575_nAltra vegada els tambors de la guerra han ressonat a París, amb un balanç de morts que dos dies després continua ascendint. Altra vegada l’horror i altra vegada preguntant-nos per les causes. I altra vegada esgotant adjectius, sense saber molt bé què fer.

I un argument que va sortint per aquí i per allà, i que ens genera simpatia perquè ens diu el que ens agrada sentir. Que això no té res a veure amb la religió. Que la religió no hi té res a veure. Que és una altra cosa. Ho vaig sentir vàries vegades a la ràdio i també ho vaig veure corrent per les xarxes socials.

I no. Això també és religió i ho hem d’assumir. La religió és un fenomen d’una gran complexitat i d’una gran plasticitat. La pots trobar als pitjors suburbis del “tercer món” i als grans palaus dels poderosos. La pots trobar en les obres d’art que t’inspiren i en l’educació dogmàtica que impedeix pensar per un mateix. En la tendresa de qui cuida malalts terminals i en l’obscenitat de qui abusa sexualment de menors d’edat. En grans pacifistes i en grans genocides. En les víctimes i en els botxins.

11221766_973073699398116_8202395047053409734_nAixò no vol dir que haguem d’observar el fenomen del terrorisme islamista com a únicament religiós, al contrari. Aleshores estaríem cometent l’error simètric, el que oblida la dimensió geopolítica del conflicte. Els problemes de la descolonització, la marginalitat i la pobresa de bona part del món àrab. O els problemes d’exclusió social i d’estigmatització que pateixen els musulmans a Europa. I donaríem arguments a qui li interessa una visió maniquea de la realitat. Ells = Mal / Nosaltres = Bé i avall que fa baixada.

Faríem bé de no simplificar, ni en una direcció ni en l’altra. Atribuir l’horror en exclusiva a l’islam és un error, però exculpar la religió també ho és. L’ingredient religiós en aquest conflicte és tan evident, però tant, que només puc interpretar la negació d’aquest fet com un conjur. Un conjur màgic, evidentment.

Ho he dit més d’una vegada i ho repeteixo ara: l’islam està en guerra amb ell mateix i el que veiem a Europa només és una petita expressió de l’horror que fa anys assola gran part dels països de majoria musulmana. Ara en som més conscients per la crisi dels refugiats que arriben a les fronteres d’Europa des d’Afganistan, des de Síria, des de tants llocs assolats per la misèria i les armes.Treballar per la pau, la justícia, la tolerància i la llibertat és la millor manera d’evitar que aquestes coses passin.

I sense que tingui molt a veure amb això de la religió hi ha una idea que m’agradaria afegir, a partir de molts comentaris que he llegit: gent dient que només lamentem les morts dels europeus i que hi ha morts de primera i de segona.

A mi em sembla que és psicològicament impossible empatitzar al mateix nivell amb tot el món. Impossible que qualsevol mort ens produeixi el mateix dolor, o ens trobaríem davant dues situacions límit: o la nostra vida seria un horror existencial constant, o no sentiríem compassió per ningú. I per tant, inevitablement empatitzem més amb qui més proper en sentim, pels motius que sigui.

Però també penso que interrogar-nos per aquest fet és un pas més cap a un sentiment de fraternitat universal.

En canvi, criticar-ho sens més em sembla que ens allunya d’aquesta fraternitat universal i ens torna més insensibles. Perquè ens mostrem insensibles cap als nostres mateixos sentiments (necessàriament assimètrics).

La imatge de capçalera l’he agafada del Facebook de One Nation Under Nothing. La segona imatge no recordo on l’he pillada, ho sento.

PS: Tot just publico això i veig que els francesos estan descarregant bombes a Síria. I sembla que ho fan com una pura demostració de força. No anem bé…

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s